Review pianowereld magazine

Complete concertreview in Dutch:

CAMIEL BOOMSMA LUISTERT EN DOET LUISTEREN

De concertzaal van Piano’s Maene in Ruiselede mag zich op een industrieterrein bevinden, met de twee verdiepingen tellende showroom er omheen gebouwd is dit het hart van de hoofdvestiging van de firma.
Op een avond als gisteren, toen er extra stoelen nodig bleken om het van nabij en verre toegestroomde publiek te plaatsen en toen er op de vleugel tot de laatste vezel muziek werd gemaakt, kan je dat hart voelen kloppen en gaat het bloed sneller stromen.
De kracht van Camiel Boomsma – Pianist is dat hij temidden van die stroom zowel rustpunt als vertrekpunt is. Met het eerste deel uit Schuberts Pianosonate D960 verzette hij zijn luisteraars in opperste concentratie. Niet door hen te forceren met gewilde verrassingen, maar door, vanuit oprechte ingetogenheid, zelf intens te luisteren naar de zich ontvouwende muziek.
De stilte werd steeds dieper, naarmate deze de maatslag van de muziek aannam. Op de schitterende Steinway, die vlak voor het concert nog eens extra bijgestemd werd, kon Boomsma ook tot de bodem gaan. Waarbij melodische en harmonische wendingen in Chopins Nocturnes opus 48 nr.1 & opus 62 nr.1 op een goudschaaltje werden gewogen en op het moment werden toegesneden – vrij als een blad in de wind.
Epateren was er niet bij, niet in Chopin’s Ballade opus 23 en al helemaal niet in de drie transcripties uit Wagners opera’s Götterdämmerung en Tristan und Isolde. Boomsma bracht de muziek tot haar oorsprong: in den beginne was er de stilte… Van daaruit kon je tijdens dit recital ademloos volgen, hoe klank en harmonie, ritme, tijd en dus ook melodie zich daarbij voegen en het muzikale organisme tot leven komt, zich ontwikkelt en passeert – je bezielend in het voorbijgaan. Zo vanzelfsprekend en toch eindeloos mysterieus.

English outtakes:

”In the first mouvement of Schubert’s pianosonata D960 he moved the audience to utmost concentration”

”The silence became deeper and deeper as it became the beat of the music”

”In Chopin’s Nocturne […] Melodic and harmonic turns were weighed on a gold plate and adjusted in the moment, quite like a leave in the wind”

”Boomsma brought the music’s to it’s origin. In the beginning there was silence.. From there, one could listen breathlessly to the unfolding of sound, harmony and rythm [..]

”so self-evident, yet endlessly mysterious”

Leave a Reply